P. FREŠO: Socialisti podporujú, aby ľudia systém vysávali

19.06.2012 Bratislava

Bratislava 19. júna (TASR) - Socialisti vo vládnom Smere-SD podporujú, aby ľudia systém vysávali. Kým opozičná SDKÚ-DS stojí na strane ľudí vytvárajúcich hodnoty a v kríze sa im snaží vytvoriť dobré podmienky, socialisti zavádzajú tvrdé šetrenie a škrtenie, ktoré vedie k chudobe v celej krajine. Na dnešnom brífingu to povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo v reakcii na balík konsolidačných opatrení, ktoré opozícii zaslal premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Naše návrhy predmetnú situáciu riešia. Snažíme sa uľaviť živnostníkom a ich zamestnancom, aby neboli nútení končiť živnosť, aby do systému prispievali, a nie z neho čerpali. Snažíme sa uľaviť aj malým firmám a ich zamestnancom tak, aby sme mohli udržať pracovné miesta a vytvárať nové. To sú návrhy zákonov, ktoré sú dnes v parlamente," podotkol Frešo na margo legislatívnej iniciatívy svojej strany.

Podľa jeho slov sa SDKÚ-DS veľmi tvrdo vydala na tú cestu, že tým, ktorí len zneužívajú sociálny systém a celé roky sú na ňom zavesení, treba znížiť dávky. "Tento hodnotový rozdiel je veľmi zásadný. Ak firmám vyženiete dane tak, že sú široko-ďaleko najvyššie, tak sa budú sťahovať mimo Slovenska. Ak prudko zhoršíte situáciu živnostníkov či dohodárov, tak ich presúvate do šedej ekonomiky alebo začnú byť títo ľudia pasívni. Socialisti podporujú to, aby ľudia systém vysávali," upozornil Frešo.

Ako tvrdí, samotný zápas o riešenia aktuálnej situácie sa odohrá v parlamente, a preto odpoveďou SDKÚ-DS na premiérov list sú práve ich zákony. "Nepotrebujem žiadne reči, žiadne listy, žiadne televízne vystúpenia. Stačí mi hlasovanie o každom jednom zákone na tejto schôdzi, ktorý je z našej dielne," dodal Frešo.

Predseda vlády poslal v pondelok (18.6.) lídrom opozičných parlamentných strán konkrétny balík konsolidačných opatrení, ktoré pripravilo ministerstvo financií. Zároveň od nich očakáva, že do najbližšieho zasadnutia Rady solidarity a rozvoja, ktoré je naplánované na štvrtok (21.6.), opozícia predloží vlastný položkovitý návrh, ako ušetriť 300 miliónov eur v tomto roku a 1,5 miliardy eur v roku 2013.
 

Vyberte región